Systeemvereisten en toegankelijkheid
Welke microfoon (met kabel of Bluetooth) kan ik met Ava gebruiken?
Welke microfoon (met kabel of Bluetooth) kan ik met Ava gebruiken?

Ontdek welke soorten microfoons er zijn en welke we aanbevelen.

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Inhoud van deze handleiding:

1. Ava zonder microfoon

Ava kan zonder microfoon worden gebruikt. Spreek dan op maximaal 30 cm. richting de microfoon van de smartphone/tablet . Wij adviseren een microfoon te gebruiken. Zo wordt de spraak direct in Ava geleid. Dit geeft betere ondertiteling dan zonder microfoon.

Afbeelding: dame die laat zien dat je 30 centimeter van de onderkant van de smartphone moet spreken

2. Microfoons

Een microfoon hoeft niet veel te kosten. Een goede dasspeld microfoon heb je al vanaf ca. € 15,00, een bluetooth headset vanaf €30. Een clip-on microfoon is ook al verkrijgbaar vanaf dit bedrag. Noise cancelling microfoons werken over algemeen iets beter.

Tip: de laptop heeft een grotere microfoon dan een smartphone en kijkt prettiger. Wij raden dan ook aan om Ava op je laptop te gebruiken in plaats van op de smartphone als je beide apparaten bij de hand hebt.

Je kunt kiezen uit verschillende soorten microfoons. Wat het beste is, is afhankelijk van het doel waarmee je Ava gebruikt:

Soloapparatuur

Heb je soloapparatuur? De soloapparatuur die met Bluetooth werkt, kan ook als microfoon voor Ava gebruikt worden. Ook kun je de NeckLoop gebruiken en deze koppelen aan Ava op je computer. Eventueel kun je met meer NeckLoops een netwerk maken.

Phonak Roger Select | Uitbreiding hoortoestel set

Phonak Roger Neckloop
Afbeelding: Roger Pen

3. Hoe kies ik de juiste microfoon?

Bedenk in welke situatie(s) je Ava wilt gebruiken en hoe ver de afstand tussen Ava de spreker met de microfoon zal zijn. Hoe dichter de microfoon bij de mond van de spreker is, hoe beter het geluid wordt opgevangen. Met een handheld microfoon blijft de spreker zich bewuster om rustig te spreken. Is techniek ingewikkeld voor de gebruiker? Geef dan de microfoon door aan de volgende spreker. Zo breng je rust in het gesprek, kan de dove persoon volgen wie er gaat spreken en hoeft de gebruiker zelf niks te doen dan alleen naar het apparaat te kijken.

Wil je dat iemand alleen jouw stem leest en niet zijn/haar eigen stem? Verbind dan jouw apparaat met die van de persoon die Ava gaat lezen, en zet de microfoon van deze persoon uit.

4. Welke microfoons werken met Ava?

Ava werkt met de meeste microfoons. Hieronder vind je de verschillende microfoons.

Soort microfoon

In welke situatie gebruik je het?

Waar let je op

Maximale afstand tussen Ava en microfoon spreker

Link

Clip microfoon (Bluetooth)

Prijs: € 69,99

Ondertitel één spreker, bijvoorbeeld een docent.

Laad het apparaat op

ca. 20 meter

Accuduur 6 u

Draadloze lavalier microfoon met twee microfoons

Plug & Play

Prijs: € 59,99

• Bij een lange sessie zoals een college. Je kunt om en om laden en één uitreiken

• Interviews.

Laad het apparaat op

ca. 20 meter

Accuduur 5 u

Tafelmicrofoon

Prijs: ca. € 115,- (houd de aanbiedingen in de gaten bij bv. de Mediamarkt)

Zet het op tafel bij een groepsgesprek.

Onderscheid stemmen als het automatisch sprekers-onderscheid geactiveerd is.

Spreek allen richting de microfoon.

Er zitten 4 microfoons in het apparaat.

Als niet iedereen richting de microfoon kan spreken/ bij grote afstand is het beter om de microfoon door te geven.

Ca. 10 meter. Zet de microfoon in het midden.

Accuduur 24 u

Headset microfoon

Prijs ca. € 20,00

Gebruik dit als spreker/docent. Het werkt met een transmitter en ontvanger (plug&play)

Ca. 50 meter

Accuduur 8 u

Deze microfoon kan ook als handheld microfoon gebruikt worden.

Tafelmicrofoon met lavalier-microfoons

Gebruik dit tijdens colleges en groeps-gesprekken. Het werkt met transmitters en ontvangers (Plug&play)

Wanneer je deze microfoon gebruikt in combinatie met automatisch stemonder-scheid, worden de stemmen onderscheiden

Je koppelt één of meer microfoons. De microfoon koppel je met een kabel aan jouw computer met Ava. Omdat je meer microfoons hebt kun je bijvoorbeeld één aan de docent geven en een ander voor reacties uit de klas. Of wissel steeds af zodat je constant een geladen microfoon geeft. In combinatie met solodiarization (automatisch stemonderscheid) kun je stemmen automatisch onderscheiden,

Ca. 20 meter

Accuduur 8 uur

Dasspeld

microfoon met kabel

Prijs ca. € 13,00

Afbeelding: Tafelmicrofoon

Als je dichtbij elkaar zit. Ook geschikt als de dove persoon beter moet kunnen volgen wie spreekt. Geef de microfoon met lange draad door. Een spreker kan ook deze microfoon koppelen aan zijn smartphone en verbinding maken met het Ava account van de student. Voordeel is dat de batterij van de microfoon niet leeg kan raken

De lengte van de kabel is beperkt. Het beste werkt dit als de spreker de microfoon koppelt aan zijn eigen apparaat. Maak verbinding met de gebruiker via de link (zonder app) of installeer de Ava app.

Zo lang als de draad is, max. 2 meter

Soortgelijke microfoons zijn ook bij bijvoorbeeld Bol.com te koop

Draadloze dasspeld microfoon

Prijs ca. 60,00

2.4GHz Draadloze Transmissie Clip-on Microfoon 40m Voor Klasse Onderwijs Smartphone

De dasspeld microfoon is er ook in een draadloze variant. Je hebt dan een transmitter en ontvanger die je in de apparaten die zenden en ontvanger steekt. De afstand is dan groter dan bij een Bluetooth microfoon

40 meter

Handheld microfoon

Prijs ca. 125,00

Boya Digitale Handheld Microfoon BY-HM2 voor iOS, Android, Windows en Mac

Een handheld microfoon plug je eenvoudig in. Het geeft een goed resultaat en voelt voor de spreker en gebruiker natuurlijker dan microfoons die er anders uit zien.

De draad is beperkt

Lengte van de draad

Draadloze handheld microfoon: Plug & Play!

Prijs ca. 70,00

LEKATO Dual Draadloze Microfoons Zingende Mic met 25 Kanalen Oplaadbare Microfoons Handheld Metalen Microfoon Set voor Karaoke Bruiloft, DJ, Partij, Toespraak, Kerk, Vergadering 150ft Werkafstand

Plug de transmitter in je computer en zet deze aan. Zet de microfoon aan. Nu kun je tot wel 40 meter van Ava ondertitelen!

De microfoon is wat zwaarder. Vind je dit niet fijn, kies dan voor een draadloze dasspeldmicrofoon

40 meter

Headset

Afbeelding: vrouw die headset van haar smartphone gebruikt. Een pijl waar de microfoon zich bevindt
Man met een headset achter computer

Als je Ava gebruikt op telefoon of computer. Je kunt het ook als microfoon op tafel gebruiken. De persoon die spreekt, pakt de headset en spreekt in de microfoon.

Leidt de spraak rechtstreeks in het apparaat

Hoor-hulpmiddelen zoals een Roger Pen of Roger Select

Afbeelding: Roger Pen
Phonak Roger Select | Uitbreiding hoortoestel set

Kan gebruikt worden in verschillende situaties: als tafelmicrofoon of als clip on microfoon

Als je een hoortoestel hebt, wordt dit mogelijk als soloapparatuur in bruikleen gegeven. Vraag jouw audiciën/ audioloog

2. Hoe gebruik je de microfoons?

a. Bluetooth microfoon (clip, bluetooth headset, Roger Select, Roger Pen)

1. Koppel de microfoon via Bluetooth op het apparaat aan Ava

2. Zet het apparaat dat je wilt koppelen in koppelstand. Druk hiervoor lang op de bluetooth toets. Er knipppert een blauw lampje

3. Ga naar instellingen op het apparaat waarop je de ondertiteling wilt lezen en kies bluetooth. Het apparaat wordt zichtbaar. Tik hierop om het apparaat te koppelen

4. Open Ava

5. Tik op het wieltje rechtsboven. Ga naar microfoon

6. Draai het wieltje tot je het apparaat ziet. Koppel het apparaat

7. Reik de microfoon uit aan de spreker

8. Lees de ondertiteling

b. Microfoon met kabel (handheld of dasspeld microfoon)

De microfoon kun je koppelen door deze in te pluggen in een mobiel apparaat of computer/laptop.

Boya Digitale Handheld Microfoon BY-HM2 voor iOS, Android, Windows en Mac
Afbeelding: Tafelmicrofoon

c. Transmitter en ontvanger

Microfoons die een transmitter en ontvanger hebben, kun je eenvoudig koppelen. Eén kant steek je in de audio uitgang van je computer of smartphone. De microfoon kun je vervolgens draadloos gebruiken. Het voordeel ten opzichte van Bluetooth is dat de afstand over het algemeen groter kan zijn tussen het apparaat met Ava en de microfoon.

d. Tafelmicrofoon

Een tafelmicrofoon sluit je aan via Bluetooth aan een computer/laptop of mobiel apparaat. Alle sprekers spreken richting de microfoon. De aanbevolen microfoons hebben meerdere microfoons. De microfoon die het dichtste bij is vangt het geluid op.

Tip: Geef de microfoon door net als een handheld microfoon als de afstand groot is of als niet iedereen richting de microfoon kan spreken.

3. Verloopstekkertjes

Tegenwoordig hebben de meeste smartphones geen jack aansluiting. Daarmee kon je je microfoon rechtstreeks inpluggen in jouw smartphone of tablet.

Heb je een iPhone of iPad? Gebruik dan deze overloopstekker om een jack aansluiting te maken

Heb je een Android telefoon of tablet? Gebruik dan deze overloopstekker om een jack aansluiting te maken

4. Ava koppelen aan het audiosysteem (Pro functie)

Is er een audiosysteem in de ruimte? Dan kun je met een iRig en kabel Ava rechtstreeks aan het audiosysteem koppelen.

Bekijk deze video hoe dit werkt.

5. Heb je vragen?

Of heb je een microfoon gevonden die goede resultaten behaalt? Laat het ons weten!

Omdat wij veel vragen kregen, hebben we zelf verschillende microfoons getest. Hierbij hebben we gekeken naar de prijs, kwaliteit en compatibiliteit. Dit zijn onze aanbevelingen: