Ava in het onderwijs

Alle informatie om Ava in te zetten voor meer autonomie van dove en slechthorende studenten

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Snel naar

Ava werkt samen met veel onderwijsinstellingen (variërend van schooldistricten tot universiteiten) over de hele wereld, om studenten meer toegankelijkheid te geven binnen en buiten de klas. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van scholen waarmee we samenwerken.

In Nederland werken we voor onder andere de TU Twente en Hogeschool van Amsterdam.

Studeren met gehoorverlies of een andere beperking is een enorme uitdaging. De oplossing voor de student is altijd maatwerk. Afhankelijk van de behoeften en voorkeuren van uw studenten, biedt Ava verschillende diensten aan. Waar alleen automatische ondertiteling niet voldoende is, bijvoorbeeld omdat de grammatica van de Nederlandse Gebarentaal anders is, kan een combinatie ingezet worden van de snelheid van automatische spraakherkenning van Ava, gecombineerd met een speciaal opgeleide professional die de correcties aanbrengt. Dit heet Ava Scribe. Ava Scribe geeft de docent ook zekerheid dat de boodschap juist overkomt.

Ava inzetten bij een fysieke les?

Belangrijk: Om Ava goed te laten werken is een stabiele internetverbinding (Wi-Fi of Mb's van je telefoonabonnement) nodig.

Bij voorkeur gebruik je een microfoon zodat de spraak goed wordt opgevangen. Als je geen microfoon hebt, geeft ondertitelen met een laptop een beter resultaat dan ondertitelen met een mobiel apparaat. Ga dan wel vooraan zitten om zoveel mogelijk geluid op te vangen.

a. Met een microfoon met kabel

• De student start een sessie in Ava op de computer of mobiel apparaat

• De student reikt de microfoon met kabel uit aan de docent.

• De docent koppelt de microfoon aan zijn/haar eigen smartphone of computer

• De docent surft naar het account van de student. Zo wordt het pro abonnement van de student aangesproken en hebben beide sprekers de beste ondertiteling

• De docent spreekt in de microfoon. Spreek op een normaal tempo

• Ava ondertitelt wat er wordt gezegd

b. Met een microfoon met bluetooth verbinding

Ava werkt met vrijwel alle microfoons/ bluetooth hoorhulpmiddelen zoals de Roger Pen, Roger Select en de Roger On

• De student zorgt ervoor dat het Bluetooth apparaat voldoende is opgeladen

• De student koppelt het Bluetooth apparaat via instellingen > Bluetooth op het apparaat waarop hij/zij de ondertiteling wil lezen

• De student start een sessie in Ava

• Via het wieltje rechtsboven > microfoon koppelt de student de Bluetooth microfoon

• De student reikt de microfoon uit aan de docent / spreker

• De docent spreekt in de microfoon. Spreek op een normaal tempo

• Ava ondertitelt wat er wordt gezegd

Let op! Bluetooth microfoons hebben een beperkt bereik.

Groepsgesprek

Wil je dat de stemmen van verschillende sprekers onderscheiden worden?

• Dan start de student een sessie in Ava

• De student deelt zij/haar persoonlijke Ava link of QR-code.

• De docent klikt op de link van de sessie.

• Tip: Aan het account zit ook een vaste link gekoppeld: web.ava.me/&ava naam
    Deze link is bij elke sessie gelijk. Zo kan een docent als hij/zij de link weet direct met de Ava sessie verbinden

Verbind je met elkaar, dan gebruikt ieder zijn/haar eigen microfoon. De afstand kan dan oneindig zijn.

c. Met een microfoon met een 2.4 Ghz verbinding

Je kunt ook een microfoon gebruiken met een 2.4 Ghz verbinding. Dit is een draadloze plug & play microfoon

• Steek de transmitter in de computer, smartphone of tablet. NB: voor een computer heb je een uiteinde nodig met twee ringen, voor een smartphone of tablet een uiteinde met 3 ringen. Eventueel kun je een overloop plugje gebruiken om het uiteinde passend te maken voor het apparaat.

• Houd de koppelknop ingedrukt zodat deze gaat knipperen

• Pak de microfoon (reciever) en druk ook hier de koppelknop in. Houd de apparaten dicht bij elkaar

• Je ziet dat de apparaten gekoppeld worden.

Met een microfoon met een 2.4 Ghz verbinding heb je tot wel 50 meter bereik, afhankelijk van het apparaat. Het is daarom zeer geschikt voor onderwijssituaties.

Ava inzetten bij afstandsonderwijs?

Bij afstandsonderwijs kan Ava ondertiteling geven met één druk op de knop. Zorg voor een goede internetverbinding en draag eventueel een headset. Er zijn twee producten die ingezet kunnen worden:

Ava Closed Captions

Ava Closed Captions download je via www.ava.me/captions

Ava Closed Captions is het softwareprogramma dat je op jouw computer kunt installeren.

1. De student downloadt Ava Closed Captions op zijn/haar computer/laptop via www.ava.me/cc. Of de student gebruikt de webapplicatie via web.ava.me. Bij de webapplicatie is het niet mogelijk om de tekst als zwevende balk over het scherm weer te geven.

2. Zet de microfoon op Ava Mic. Ava onderscheidt de stem van de spreker en de student. Bekijk dit artikel voor de handleiding van Ava Closed Captions

Geen laptop/computer?

Ava is ook te gebruiken op een mobiel apparaat. Surf naar web.ava.me en log in. Of download de Ava app in de stores van Android en Apple. Op mobiele apparaten werkt de ondertitelingsbalk en gebruik van audio van het apparaat zelf (nog) niet!

Ava Web

Ava Web is een webpagina waar je met jouw Ava account kunt inloggen. De link is web.ava.me

De werking is nagenoeg gelijk aan Ava Closed Captions. Maar Ava Web heeft geen optie om een Closed Captions box te maken. Ava Web gebruik je als je geen programma mag downloaden op jouw apparaat.

Gebruik een headset : Als je Ava online gebruikt, adviseren we om een headset te gebruiken. Zo voorkom je achtergrondgeluid.

Zet je microfoon uit als je niet spreekt: Naar hoe minder stemmen Ava hoeft te luisteren, des te beter de kwaliteit

Diverse toepassingsmogelijkheden

Ava kan niet alleen tijdens colleges ingezet worden. Ook in andere situaties zoals spontante gesprekken, groepsgesprekken voor bijvoorbeeld projecten of discussies of als je je onderdompelt in het bruisende studentenleven, kan Ava van pas komen. Denk aan:

• Snelle, spontane interacties met docenten en leeftijdsgenoten; de student kan de app eenvoudig op zijn/haar apparaat starten en Ava begint automatisch het gesprek te ondertitelen. Wanneer de microfoon naar de docent wordt gericht, draait het scherm automatisch zodat de student nog steeds gemakkelijk kan lezen wat er wordt gezegd. Meer over het gebruik van Ava voor één-op-één-gesprekken is te vinden in dit artikel.

• Groepsgesprekken zoals lunch of groepsprojecten; de gemakkelijkste manier is dat iedereen in het gesprek zijn eigen apparaat gebruikt. Studiegenoten kunnen ervoor kiezen om de app op hun persoonlijke apparaat te downloaden of om zich bij de dove/slechthorende student aan te sluiten via de webapplicatie. Wanneer iedereen op zijn eigen apparaat spreekt, ziet de dove/slechthorende student de tekst per spreker in een andere kleur verschijnen. Lees meer in dit artikel.

Microfoons

Hoe beter de microfoon, des te accurater wordt de transcriptie. Soms hebben studenten al hoorhulpmiddelen die ingezet kunnen worden als extra microfoon. Meer uitleg over de verschillende microfoons en wanneer je ze toepast lees je in deze handleiding.

Voor docenten

Wanneer een student een microfoon uitreikt om Ava te laten ondertitelen, kunt u deze microfoon opspelden of op tafel zetten bij een tafelmicrofoon. Belangrijk: Ava is veilig te gebruiken en de privacy gegarandeerd! Gegevens worden veilig verwerkt. Daarom kan Ava samenwerken met overheden en bijvoorbeeld grote multinationals. Uw stem wordt niet opgenomen. Wat Ava doet is dat het de spraak via een beveiligde verbinding naar de Europese server van Ava stuurt. Na het omzetten in tekst, wordt het geluid gefragmenteerd (in hele kleine stukjes opgeknipt) zo groot als klanken. Daardoor is niet te achterhalen wat er is gezegd. In tegenstelling tot sommige gratis spraak-naar-tekst apps, worden de gegevens nergens anders voor gebruikt (bijvoorbeeld advertenties of marketingdoeleinden). Meer informatie vindt u op onze website. Neem bij vragen contact op met bonnie@ava.me.

Wat levert het gebruik van Ava op?

Student

Docent

Onderwijsinstelling

• 24/7 ondertiteling. Dus niet alleen voor de toegekende uren maar altijd

• Minder energie kwijt aan compenseren gehoorverlies (liplezen, controleren of alles goed is begrepen etc.)

• Niet vooruit hoeven te boeken/stress bij last minute situaties

• Verslagen maken via de stem

• Bij doof: mogelijkheid tot tweezijdige communicatie met type & voice. Dit betekent meer zelfstandigheid

• Sneller slagen

• Eenvoudiger communicatie met de student

• Geen extra handelingen nodig om de boodschap bij de dove/slechthorende student aan te laten komen

• Studenten slagen sneller en met betere cijfers

• Voldoen aan de regels van toegankelijkheid. 24/7 een oplossing

• Kostenbesparing voor de overheid. 1 tolkuur op afstand kort circa € 75 per uur. In Nederland kan een aanvraag gedaan worden voor vergoeding van de tolkvoorziening. In praktijk vallen studenten soms buiten de boot omdat zij nog 'te veel' horen.

Wat kost Ava?

Voor onderwijsinstellingen en organisaties biedt Ava abonnementen die toegespitst zijn op de situatie van de studenten:

Ava Starter

Ava Pro

Ava Enterprise

Ava Starter

• Onbeperkte premium ondertiteling

• Max. 2 licenties per account

• Max. 12 gasten tegelijk in een sessie

• Ava Closed Captions: een ondertitelingsbalk als laag over het scherm

• Zoom & Dial-in optie

• Tekst-naar-spraak op mobiel

• Offline modus op mobiel

• Sessielimiet: 40 minuten. Daarna start je opnieuw voor weer 40 minuten

Alles van Ava Starter plus:

• Sessies tot 2 uur

• Max. 10 licenties per account

• Max. 25 gasten tegelijk in een sessie

• Vertaling: ondertitel in meer dan 15 talen

• Team vocabulaire: Specifieke woorden voor uw organisatie worden opgeslagen in een gemeenschappelijke woordenschat. Je leert Ava jouw eigen termen, jargon etc.

Alles van Ava Pro Plus:

• Onbeperkte licenties in uw organisatie account

• SAML/SSO login

• Geavanceerde beheertools en rechten

• Een toegewijde accountmanager

• Contract op maat

€ 99/mnd (losse maand)

€ 79/mnd (jaarabonnement)

€ 149/mnd losse maand

€ 119/mnd bij jaarabonnement

Op aanvraag

Licenties aanschaffen

Neem contact met ons op voor meer informatie via bonnie@ava.me of schaf licenties aan via onderstaande button.