Van start met Ava
Vergoeding Ava door zorgverzekeraar

Mogelijk vergoeding vanuit de zorgverzekering

Inhoudsopgave

Wat is Ava?

Ava is een hoorhulpmiddel dat in real-time spraak omzet in tekst. Dit kan met één account op de mobiele telefoon, tablet, laptop en computer. Je kunt Ava gebruiken voor bijvoorbeeld:

• Het volgen van vergaderingen, gesprekken colleges etc. Geef de spreker een (Bluetooth) microfoon die je aan jouw Ava hebt gekoppeld

• Zit je verder dan 10 meter van de spreker? Laat de spreker dan connectie maken met de Ava sessie van de Ava gebruiker

• Het ondertitelen van online content zoals audio, video, online meetings etc. Hiermee onderscheidt Ava zich van de reguliere ondertiteling in bijvoorbeeld Microsoft Teams, Google Meet en Zoom: ook video's en bijvoorbeeld podcasts kunnen met Ava ondertiteld worden

• Het ondertitelen van telefoongesprekken. op dit moment is dit alleen mogelijk met iOS 15 of hoger.

• Gesprekken kunnen worden opgeslagen. Later kan het bewerkt en doorgestuurd worden.

Waarin onderscheidt Ava zich van andere apps die spraak omzetten in tekst?

• Ava onderscheidt stemmen. Zo kun je volgen wie wat zegt. Dit kan automatisch en door een groepsgesprek in Ava aan te maken.

• Ava zet niet alleen spraak om in tekst. Want voor een dialoog is het ook nodig dat iemand die niet goed spreekt kan terug communiceren. Anders zou je hier alsnog hulp bij nodig hebben. Daarom kun je in een Ava gesprek rechtstreeks je antwoord typen en eventueel op laten lezen.

• Ava heeft naast de app ook een professionele service: Ava Scribe. Dit is een professional die op afstand correcties aanbrengt in de automatische transcriptie. Ava Scribe wordt al succesvol gebruikt in Frankrijk de VS en België (Franstalig). Intentie is om deze service verder uit te rollen. Met als doel: sneller een accurater transcript.

Wat kost Ava?

Ava is een sociale onderneming. De kosten die wij maken zijn bijvoorbeeld voor het overzenden van de data via het internet, ontwikkeling en het security en privacy proof maken van Ava. Deze kosten berekenen wij door in onze abonnementen. De kosten zijn gebaseerd op het te verwachten gebruik.

Voor individuele gebruikers

• De betaalde consumentenversie (€ 15,99 per maand of € 119 per jaar) geeft onbeperkte ondertiteling. Na 40 minuten achtereen ondertitelen moet een nieuwe sessie worden gestart met één druk op de knop. Dit is ingebouwd zodat er niet teveel data in een gesprek komen. De kans bestaat dan dat het systeem langzamer gaat ondertitelen.

• De betaalde versie biedt 3 uur met de beste (Premium) ondertiteling. Dit is nog sneller en accurater dan de snelheid die wij voor de betaalde versie inkopen. Bovendien geeft Premium ondertiteling ook leestekens. De gebruiker kan zelf instellen wanneer hij/zij deze ondertiteling gebruikt.

• Ook geeft de betaalde versie onbeperkt toegang tot vertaling naar een andere taal. Wist u dat liplezen in een andere taal een moeilijke uitdaging is?

Voor gebruikers in onderwijs en werksituaties

Wanneer iemand Ava op school of op het werk gebruikt, is het gebruik van Ava intensiever. Bijvoorbeeld doordat er meer mensen aan het gesprek deelnemen. Ava neemt de kosten van al deze gebruikers op zicht zodat er geen drempel is om Ava te gebruiken. Ook verwacht een professionele omgeving meer van het gebruik van data en privacy. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om in bepaalde situaties het opslaan van transcripten, bijvoorbeeld bij gebruik tijdens een examen.

De kosten voor een Pro abonnement (licentie) zijn daarom hoger. Bij een jaarabonnement kost Ava € 119 per maand. Bij grotere volumes biedt Ava korting.

Meer informatie over de abonnementen en keuzeadvies vind je op onze website www.ava.me.

Vergoeding door de zorgverzekeraar

Het Zorginstituut heeft bepaald dat vergoeding van spraak-naar-tekst software zoals Ava via de zorgverzekeraar vergoed mag worden. Ook als je Ava voor werk of studie gebruikt! Meer hierover lees je op de website van het Zorginstituut Nederland.

Vergoeding aanvragen

Iedere zorgverzekeraar hanteert eigen voorwaarden voor vergoeding. Neem contact op met jouw zorgverzekeraar of en hoe je een aanvraag in kunt dienen. Per aanvraag wordt getoetst of je voor dit hulpmiddel in aanmerking komt.

Offerte aanvragen bij Ava

Als jouw zorgverzekeraar Ava wil vergoeden, zal er waarschijnlijk worden gevraagd om een offerte. Stuur een e-mail naar support@ava.me om deze offerte aan te vragen. De zorgverzekeraar wil op deze offerte een aantal gegevens hebben staan. Vermeld in jouw e-mail in ieder geval:

• Jouw naam en adresgegevens

• Naam van jouw zorgverzekeraar en polisnummer

• Jouw Ava Naam / e-mailadres

• Als je al een Ava account hebt, geef dit dan ook aan

• Sommige zorgverzekeraars bieden de mogelijkheid dat Ava de offerte rechtstreeks indient. Mogelijk vragen zij dan ook om de verwijzing van de audioloog/arts te uploaden. Stuur deze dan mee. Wij sturen de offerte dan toe.

• Na het indienen van de offerte, beoordeelt de zorgverzekeraar. Bij akkoord wordt het abonnement geactiveerd.

Voor zorgverzekeraars

Contact

Ben u zorgverzekeraar en wilt u meer informatie of een contract sluiten met Ava? Neem hiervoor contact op met sales team.